Cum sa facem fata necazurilor?

“Durere mare este în lume. Am mai spus-o şi înainte şi o repet. Faceţi rugăciune, aşa încât să nu se aprindă un nou foc în Balcani. Deoarece, dacă se va aprinde un foc în Balcani, va începe un al Treilea Război Mondial, şi va fi ca un vacuum electric, nimicind întreaga umanitate”

(Episcopul Augustin de Florina, 31/4/1976).

Cum să facem faţă necazurilor?

Sunt oameni care atunci când sunt sănătoşi şi au portofelele pline, copiii lor progresează şi totul e bine, se roagă lui Dumnezeu. Dar, când vin necazurile, îşi ies din fire, cârtesc şi blasfemiază şi blesteamă ziua în care s-au născut; sunt unii care deznădăjduiesc, încât se sinucid.

O, oamenilor care sunteţi în suferinţă în această lume! Pentru a face faţă necazurilor, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare. Pentru a obţine răbdarea, trebuie să deschideţi Sfânta Scriptură şi să citiţi ce spune despre necazuri, care este scopul lor, şi să citiţi despre exemplele frumoase de răbdare.

În Sfânta Scriptură, putem vedea eroi ai răbdării. Un exemplu de răbdare este paraliticul din Evanghelia după Ioan 5, 1-15. Este un erou. Este un erou mai presus decât aceia care aduc victorii pe câmpul de bătălie, decât cei medaliaţi pentru vitejie.

Priveşte la viaţa acestui erou. El a trăit într-un ocean de suferinţă. Nu zile, nici săptămâni, nici câţiva ani, ci 38 de ani a fost bolnav şi paralizat. Şi lucrul acesta era drept? Nu avea pe nimeni. Nu avea pe nimeni care să-l care. Şi încă ceva, el nu a cârtit, nu a blasfemiat, nu a blestemat ziua în care s-a născut, ci a răbdat, fapt ce reaminteşte de răbdarea lui Iov, şi şi-a trăit viaţa în suferinţă, crezând că Dumnezeu nu-l va părăsi niciodată şi că poate va face milă cu el. Iar Dumnezeu a făcut milă cu el. A venit El Însuşi, Iisus Hristos, adevăratul Dumnezeu, şi l-a vindecat şi l-a făcut sănătos, şi toţi au văzut aceasta şi s-au mirat. Paraliticul, acest erou al răbdării, a primit de la Hristos, Împăratul a toate, răsplata răbdării.

Să lăsăm, iubiţii mei, ca această răsplată a răbdării să devină a noastră, bărbaţi şi femei, pentru toţi aceia dintre noi care suferă de necazurile lumii acesteia. Pentru a supravieţui lor, putem privi la aceşti eroi ai răbdării, ca paraliticul, şi mai ales la Împăratul durerii şi al suferinţei, Domnul nostru Iisus Hristos, Care spune: “În lume mâhnire, necazuri şi suferinţă veţi avea; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea”.

(Mitropolitul Augustin de Florina,  extras din cartea “Picături din Apa cea Vie”; traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară “Sfinţii Trei Noi Ierarhi”)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: