Despre Taina Spovedaniei (1)

1066. A ne marturisi, a spovedi pacatele este o virtute, o biruinta impotriva eului sau, impotriva mandriei care este de la diavol. Marturisirea pacatelor este o biruinta fata de insusi diavolul, este una din marile virtuti ale faptelor bune.

1067. Iata ce este spovedanie adevarata:
In primul rand sa te impaci cu toti cei pe care i-ai suparat sau care te-au suparat;
In al doilea rand, cerceteaza-ti pacatele prin rugaciune si scrie-le pe hartie pentru a nu uita ceva;
In al treilea rand, cauta un duhovnic iscusit, care sa stie sa vindece ranile pacatelor, caci duhovnicul cauta sa vindece pe cel bolnav, nu sa-l omoare;

In al patrulea rand marturiseste dupa hartiuta, cu smerenie, pacatele sub epitrahil, fara sa spui vorbe fara rost, incepand cu pacatele mai grele;

In al cincilea rasnd, mai inainte de a incepe sa citesti pacatele, zi aceste cuvinte cu lacrimi:”Marturisesc inaintea lui Dumnezeu, a Maici Domnului si a tuturor sfintilor, inaintea sfintiei voastre, cinstite parinte, ca am pacatuit cu mintea cu cuvantul cu gandul, cu ochii,cu urechile, cu picioarele, cu mainie si cu toate simturile mele trupesti si sufletesti, noaptea si ziua, pe fata si in ascuns, impotriva cerului si a pamantului, impotriva aproapelui,impotriva trupului si a sufletului meu, si am facut cu voie si fara de voie….” cutare si cutare pacate, citindu-le de pe hartie.

1068. Dumnezeul nostru Iisus Hristos, l-a tamaduit pe slabanogul din Capernaum si i-a intins mana Sa parinteasca; El si astazi inatinde mana atator slabanogi si deznadajduiti, prin Biserica Sa, prin persoana preotilor evlaviosi, care-i cheama sa vina la spovedanie, sa li se ierte pacatele, sa li se lumineze sufletul si sa se tamaduiasca de bolile sufletesti si trupesti.

–––––––––––

(Extrase din cartea  “Lumina pentru candela din suflet 1225 de capete cu invataturi de credinta selectate din Paine si apa pentru suflet” care contine fragmente din predicile ierodiaconului Visarion Iugulescu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: